vineri, 29 ianuarie 2021

RECENZIE ~ ,,Vraja oaselor sub clar de lună” de Kathryn Purdie

RECENZIE

,,Vraja oaselor sub clar de lună” de Kathryn Purdie



   O nouă carte fantasy pe care am devorat-o și adorat-o! 💚📖

   Din atmosfera de basm nu au lipsit elementele gotice, dramatice, insuportabile, dar și amuzante, înduioșătoare și pline de speranță. Pare că acțiunea este înceată în primele pagini dar pe urmă devine foarte alertă și simți că nu poți lăsa cartea din mână. 

   Cei trei adolescenți - Ailesse, Sabine și Bastien - sunt protagoniștii acestui prim roman din serie. Îi îndrăgesc enorm, însă de departe Sabine este favorita mea. Parcursul ei mi-a plăcut cel mai mult, întrucât am putut observa cum evoluează. De la fata timidă, neîncrezătoare în forțele proprii și incapabilă să rănească încă o vietate pentru a-și însuși harul acesteia, Sabine devine o adevărată luptătoare, are mult mai mult curaj și decide să facă orice îi stă în putere pentru a-și salva cea mai bună prietenă, Ailesse, și familia, Fermecătoarele (cunoscute sub numele de ,,Descântătoare de Oase”).

   De cealaltă parte, Ailesse - moștenitoarea coroanei Fermecătoarelor - și Bastien - tânărul hotărât să le ucidă pe Descântătoare pentru că au luat viața tatălui său - sunt două personaje care au multe trăsături în comun (încăpățânarea, curajul, puterea), sunt menite să fie împreună și ajung până la urmă să înțeleagă faptul că răzbunarea nu aduce nimic bun și că doar iubirea îi poate salva.



Menire, Sacrificiu, Ritual

   🦴 Fermecătoarele, supranumite și ,,Descântătoarele de Oase”, sunt unice în Ținutul Galliei de Sud: prin cântecul lor la fluierul din os pot călăuzi sufletele celor decedați în Paradis sau Infern, împiedicându-i astfel să ucidă ființele vii. Din păcate însă, pentru a deveni Călăuze, acestea trebuie să-și ucidă sufletul pereche, altminteri amândoi vor muri. Ailesse se numără printre Fermecătoarele care urmează să facă ritul prin care va deveni Călăuză. Totodată, este fiica Odivei, actuala conducătoare a familiei Descântătoarelor. Având și harurile caprei sălbatice, vulturului și rechinului-tigru, plus prezența lui Sabine, cea mai bună prietenă a ei, Ailesse este pregătită să înfăptuiască ritul atunci când va fi noaptea cu lună plină.



Răzbunare, Atracție, Confruntare

   🗡 Bastien, un tânăr al cărui tată a fost ucis de o Descântătoare, a jurat să le ucidă. Alături de cei mai buni prieteni, frații Jules (fata puternică ce îl simpatizează pe Bastien) și Marcel (băiatul care aspiră să devină scrib), al căror tată a fost și el ucis de o altă Descântătoare, s-au antrenat și au aflat informații (însă nu complete) despre cele care aduc moartea bărbaților. Astfel, cutreierind împrejurimile orașului Dovré, au nimerit exact în zona Podului Castlepont, acolo unde Ailesse a început să cânte la fluierul de os. Auzindu-l, Bastien se îndreaptă într-acolo și simte într-o măsură magia acestuia, care însă nu durează mult fiindcă începe să se lupte cu Ailesse; în același timp, Jules se luptă cu Sabine, cele două rănindu-se grav. 



Răpire, Curaj, Înțelegere

   😔 Fără oasele de har, care au ajuns în posesia lui Jules, tânăra moștenitoare este capturată de cei trei tineri și dusă în catacombe. Abia reușind să se salveze, Sabine, cu inima strânsă, se reîntoarce la Château Creux, acolo unde le mărturisește Odivei și celorlalte Fermecătoare ce s-a petrecut și își jură că nu se va opri din nimic pentru a o salva pe buna ei prietenă. De cealaltă parte, Ailesse a început să se simtă din ce în ce mai slăbită din cauza lipsei oaselor de har și Luminii Lunii, căci Elara, zeița care guvernează Paradisul, îi dă putere. În mod inevitabil, Bastien nu s-a putut împăca deloc cu faptul că el și Ailesse sunt suflete pereche, asta însemnând că fie îl ucide, fie vor muri amândoi după un an de la noaptea în care a avut loc ritul. Și, deși între cei trei - Bastien, Jules și Marcel - și tânăra Fermecătoare existau animozități cu duiumul, aceasta a încercat și reușit să îi facă să înțeleagă, mai mult sau mai puțin, menirea pe care o au ea și familia ei și importanța călăuzirii sufletelor morților. 





Luptă, Putere, Chemare

   ⏳ După ce încercarea Odivei și a Fermecătoarelor de a o salva pe Ailesse eșuează, aceasta prinde totuși un moment prielnic, își recuperează colierul cu oasele de har și fluierul de os și se îndreaptă direct spre Lagună, acolo unde Călăuzirea urma să aibă loc. În același timp, Sabine o observă pe matroana Odiva că i se închină lui Tyrus, cel care guvernează Infernul, și, neascultându-i ordinele, se aventurează în căutarea unor alte necuvântătoare pentru a aduna încă două oase de har, pe lângă cel al salamandrei, care îi vor da și mai multe puteri. Ajutată fiind și de bufnița zeiței Elara, Sabine: descoperă locul unde se afla Ailesse; ucide șacalul, simbolul sacru al lui Tyrus, însușinâdu-și astfel harul și devine și mai puternică. 

   🌌 Revenind la Ailesse, descoperim că ajunge la Lagună și observă cu groază cum sufletele se luptă cu familia ei fiindcă Porțile către Lumile de Apoi nu au putut fi deschise; unica soluție a fost să înceapă să cânte la fluier, moment în care sufletele au început să vină amenințător către ea. Abia reușește să se salveze, ajutată fiind de Bastien, însă Jules îi ia din nou oasele de har în încercarea de a rupe vraja care îi lega pe Ailesse și Bastien. După ce se ascund o perioadă în Chapelle de Pauvre, cei doi revin în catacombe acolo unde: îi găsesc pe Jules și Marcel; se luptă cu un suflet Înlănțuit; Ailesse își recuperează colierul și fuge spre Podul Terestru din adâncuri, acolo unde va chema morții prin cântec fiindcă Porțile se vor deschide atâta timp cât are și fluierul de os.



Secrete, Dezvăluiri, Ajutor

   👑 Iar Sabine descoperă de la Odiva un adevăr ascuns, acela că și ea este fiica ei, al cărei tată este cel pe care Odiva l-a iubit cu adevărat. După această destăinuire, Sabine, care are acum cele trei oase de har, începe ritul de a deveni Călăuză și descoperă că cel care a auzit cântecul este nimeni altul decât adevăratul amouré al lui Ailesse, Cas, prințul moștenitor din Dovré. Astfel, tânăra decide să îl ducă la Ailesse pentru ca aceasta să înfăptuiască odată pentru totdeauna ritul de a deveni Călăuză. În catacombe, odată ce a început cântecul, sufletele se adună și, cu ajutorul Odivei care a venit într-un suflet, Ailesse le trimit pe porți.

  


Schimbare, Plan, Salvare

  💥 Și, când totul părea să fie mai bine, Odiva îl înjunghie pe Bastien pentru a o face pe Ailesse să-și ucidă amouré-ul, dar, când ea nu pățește nimic, și când apare și Sabine alături de Cas, Ailesse își dă seama că nu Bastien îi este suflet pereche, deși se iubesc. După aceea, plină de remușcări, Odiva intră în ultimul moment pe poarta Infernului pentru a fi cu bărbatul pe care îl iubește și pentru ca Ailesse să nu mai fie atrasă de Tyrus să i se alăture. Și, cu ultimele puteri, cei doi tineri apuc să mai schimbe o ultimă privire atunci când Jules și Marcel îl salvează pe Bastien și când Cas îi ia lui Ailesse oasele de har și când o arestează pe Sabine. Astfel, Ailesse ajunge în Beau Palais unde nu are încotro și îi promite lui Cas faptul că momentan îi va fi alături iar Sabine îi găsește pe Bastien, Jules și Marcel și Birdie (prietena lui Marcel), și află că și ei aveau același gând: să pornească în salvarea lui Ailesse.




   Iată așadar universul din minunăția scrisă de Kathryn Purdie! Abia aștept și volumul doi, care sper să apară cât mai curând la noi! Până atunci, sper că v-am stârnit curiozitatea și că v-am adus și un strop de fericire! Lectură plăcută! ✨

   📚 Cartea a apărut la apărut la 📝 Editura CorinTeens 📝 (anul apariției: 2020; număr pagini: 448; traducător: Adina Rațiu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...