miercuri, 20 ianuarie 2021

RECENZIE ~ ,,Orașul Semilunii” (,,Casa Pământului și a Sângelui” vol. I) de Sarah J. Maas

 RECENZIE

,,Orașul Semilunii” (,,Casa Pământului și a Sângelui” vol. I) de Sarah J. Maas



   Iarăși nu am suficiente cuvinte ca să descriu cât de mult mi-a plăcut o carte! 🖤📖
   Această poveste fantasy - cu accente de romane de comedie, dragoste, thriller și horror - m-a fascinat, m-a șocat, m-a făcut să râd în hohote, m-a făcut să vreau să bat măr pe cineva și la final mi-a adus speranță în suflet! Deși are 924 de pagini, vă garantez că nu se citește cu dificultate, indiferent dacă vă place sau nu genul fantasy! Teme precum prietenia, onestitatea, curajul, teama, suferința, speranța și iubirea sunt perfect evidențiate atât de numeroasele personaje, cât și de interacțiunea dintre ele.
   Bryce Quinlan, protagonista, este personajul meu preferat. Este o tânără pe jumătate Fae, pe jumătate muritoare și lucrează ca secretară la Griffin Antichități. La prima vedere pare că nu îi pasă decât de distracții de toate formele, însă, parcurgând romanul, aflăm că are numeroase caracteristici: este curajoasă (se luptă cu orice vietate că să-i știe pe cei dragi în siguranță); extrem de isteață (dezleagă ițele complicate ale circumstanțelor devastatoare care au provocat numeroase morți și o potențială distrugere a întregii lumi) ; o prietenă adevărată (luptă până la final ca să le facă dreptate celei mai bune prietene, Danikăi Fendyr, metamorful lup și silfei de foc, Lehabah); empatică și iubitoare (își protejează părinții și prietenii și este alături de îngerul căzut Hunt Athalar atunci când acesta se simte cel mai vulnerabil, chiar dorind să se sacrifice ca el să fie liber); amuzantă (îi pune la punct pe toți bărbații, indiferent că îi sunt superiori din multe puncte de vedere) și nu în ultimul rând puternică (nepăsându-i dacă își pierde viața, face Saltul - căpătând puteri depline, inclusiv acces complet la moștenirea ei unică de Fae - și învinge forțele supranaturale care ar fi nimicit Orașul Semilunii).
   Și, acum că v-am prezentat-o pe unica Bryce Quinlan, tot ce mai rămâne de făcut este să îi aflăm povestea, nu?




Oraș, Magie, Reguli

   🌙 Lunathion, sau Orașul Semilunii, aflat în regiunea Valbara, este împărțit în teritorii cărora le corespund câte o poartă și are ca cetățeni atât muritori (lipsiți de putere), cât și metiși (au moștenire și de muritor, și de nemuritor, putând deveni nemuritori cu puteri depline dacă fac Saltul), numeroase ființe supranaturale (Fae, îngeri, silfi, furii, vrăjitoare, lupi, vampiri, tritoni etc. care își pot schimba forma, arătând precum oamenii) și animăluțe obisnuite (cu sau fără puteri). Aflați sub conducerea Guvernatorului înger Micah, se supun și regulilor lui, dar și ale conducătorilor caselor din care fac: Casa Pământului și a Sângelui, Casa Cerului și a Aerului, Casa Apelor și Casa Focului și a Umbrei. Și absolut cu toții le sunt supuși conducătorilor supremi, cei șase Asteri. 




Prietenie, Tragedie, Dreptate

   🧝🏻‍♀️ Bryce Quinlan, o metisă Fae (mama este muritoare și tatăl este însuși Regele Toamnei, conducătorul Fae), lucrează ca secretara Jesibei (o actuală farmazoană din Casa Focului și a Umbrei), proprietară la Grifiin Antichități. Prietena ei cea mai bună, Danika Fendyr, Alfa în Haita Diavolilor, alături de ceilalți din haită, au fost uciși în moduri de neînchipuit, probabil de către kristallos, un demon antic. Și ea rănită grav de kristallos, este salvată în ultimul moment de Hunter Athalar, pe scurt Hunt, supranumit ,,Umbra Nopții”, îngerul căzut devenit sclavul și mercenarul lui Micah, Guvernatorul Orașului Semilunii. Un suspect este prins, muritorul Philip Briggs, cel care este totodată liderul rebelilor din oraș.




Echipă, Căutări, Simpatie

   ⚡ Dar după doi ani acesta este eliberat deoarece s-a dovedit că nu el este ucigașul. Astfel, Micah îi ordonă lui Hunt să facă echipă cu Bryce pentru a-l prinde pe adevăratul făptaș, totul în decurs de o lună, atunci când urma să aibă loc Summit-ul (întrunirea tuturor conducătorilor din tărâmul Midgard, în frunte cu cei șase Asteri). La început, cei doi nu suportau să fie unul în prezența celuilalt, însă pe parcurs și-au dat seama că trebuie să lase deoparte animozitățile, ambii fiind mânați de obiectivele lor: Bryce ar putea să răzbune moartea Haitei Diavolilor, iar Hunt ar putea să-și plătească aproape în totalitate datoria față de Micah, putând fi chiar eliberat din sclavie. 

   🗡 Și, cum nu putea fi totul atât de ușor, au loc și alte crime în oraș, care par să aibă ca și consecință locurile în care cei doi au făcut cercetări, iar Cornul Lunii, cea mai de preț comoară a Fae-lor, continuă, după doi ani, să rămână dispărut. În același timp, cei doi protagoniști ajung să se cunoască mai mult, mărturisindu-și unele din cele mai ascunse secrete, creându-se astfel o relație de prietenie care ajunge să fie un pic mai mult de atât. 




Ajutor, Minciuni, Pedeapsă

   🔥 Ajutați fiind de Ruhn Danaan (fratele lui Bryce, Alesul neamului său, care, alături de puterile sale și prietenii lui, descoperă detalii despre Cornul Lunii și află informații ținute ascunse despre crimele care au avut loc), vrăjidoctoriță (ce se va dovedi a fi Hypaxia, moștenitoarea coroanei vrăjitoarelor și care, vindecându-i rana pe care kristallos i-a produs-o lui Bryce în noaptea morții Danikăi, descoperă modalitatea de a crea un antidot pentru ucigătorul drog synth) și Tharion Ketos (tritonul din Casa Apelor care le confirmă cele mai de temut suspiciuni), Bryce și Hunt ajung aproape de descoperirea adevărului. Însă acesta nu va aduce nimic bun fiindcă s-a dovedit că Hunt știa deja totul și complota pentru cumpărarea drogului, ce ar fi fost singura cale de a reporni rebeliunea sclavilor împotriva conducătorilor. Aflând toate acestea, Bryce își simte inima frântă și nu mai ia în seamă când Hunt, prins de Micah, o imploră să îl ierte.

   💀 Așadar, Hunt revine sub conducerea de temut a Guvernatoarei Sandriel, cea care și-a ucis sora geamană, Shahar, vechea iubire a lui Hunt și conducătoarea rebelilor din războiul de acum mai bine de 200 de ani. Fiind pe cale să plece spre Summit, Bryce își face apariția și o imploră pe Sandriel să renunțe la Hunt, oferindu-i o exorbitantă sumă de bani de aur, amuleta ei străveche și chiar pe ea însăși, dar fără succes. 




Adevăr, Răzbunare, Luptă

   🔮 Și, când credea că totul nu poate fi mai rău de atât, Micah își face apariția la Griffin Antichități. Anticipând pericolul, Bryce îi scrie Jesibei și aceasta, ajutată de unul de prietenii lui Ruhn, a pornit camera secretă din bibliotecă iar tot ce se întâmpla acolo era public în sala unde avea loc Summit-ul. Astfel, toți au fost martori la reliefarea adevărului real: Micah este criminalul, el punând totul la cale (de la furatul Cornului Lunii, la uciderea Danikăi și până la folosirea drogului synth). Iar motivul pentru care se afla acolo era reprezentat de tatuajul lui Bryce, care era de fapt cenușa Cornului Lunii, și care, odată folosit, putea deschide portaluri către alte lumi. După o luptă cruntă, în care silfa de foc Lehabah s-a sacrificat ca Bryce să-l ucidă pe Micah, tânăra moștenitoare a regatului Fae fuge să salveze oamenii deoarece până să moară, Micah a torturat-o și a reușit să deschidă, prin cele șapte porți din oraș, portaluri către Hel, lumea demonilor.




Menire, Victorie, Iubire

   🗯 Astfel, Bryce și mulți alți războinici se luptă cu toate creaturile din Hel, apărând cetățenii care fugeau spre adăposturi. Folosindu-și Prima-Lumină, moștenire directă de la Prima Prințesă Fae, Theia, Bryce reușește să închidă una din porți. În același timp, la Summit, vrăjitoarea Hypaxia îl eliberează pe Hunt de sub sclavie, făcând să-i dispară tatuajul-coroană de pe frunte, moment în care acesta o ucide pe Sandriel. Imediat după aceea se îndreaptă spre Orașul Semilunii și o apară pe Bryce din calea armelor Asterilor, care au fost alertați despre ceea ce se întâmpla acolo. Văzându-l mutilat și aproape fără suflare, Bryce face Saltul, riscând să nu poată reveni căci nu avea o Ancoră; dar, aproape ca de nicăieri, ultima scânteie de viață a Danikăi apare lângă ea și o ajută să revină la viață. Odată orașul salvat, căci Bryce a reușit să distrugă portalurile după ce a revenit din Salt, nemuritoare și cu puteri depline, totul s-a reîntors la normal: o nouă guvernare se întrevede iar Hunt și Bryce, atâta timp cât nu își folosesc puterile acum depline în scopuri negative, pot fi împreună. Așadar, cei doi se pot bucura în sfârșit de iubirea pe care o simt unul pentru celălalt.




   Iată povestea din ,,Orașul Semilunii”! Sunt sigură că v-a fermecat și pe voi și că abia așteptați să o descoperiți! Lectură plăcută! ✨

 

   📚 Cartea a apărut la 📝 Editura Litera 📝 (anul apariției: 2020; număr pagini: 928; traducător: Loredana Voicilă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...