duminică, 24 ianuarie 2021

RECENZIE ~ ,,Câteva motive să iubești viața” de Matt Haig

 RECENZIE

,,Câteva motive să iubești viața” de Matt Haig



   O carte de non-ficțiune care îți va rămâne în suflet pentru totdeauna! Am iubit-o este puțin spus; am trăit-o este cea mai bună caracterizare pe care o pot face despre cartea lui Matt Haig. 💛📖
   O mărturisire pură, un curaj extraordinar și o speranță care crește pe zi ce trece sunt doar câteva cuvinte-cheie. Indiferent de tăria de caracter pe care o ai, de sensibilitatea de care dai dovadă ori de indiferența care își face simțită prezența, mai mult sau mai puțin, această poveste: te va face să treci printr-un carusel de emoții, de la cele mai triste (frică, neîncredere), până la cele mai frumoase (motivare, bucurie); îți va demonstra că, dacă nu te oprești din a lupta, totul este posibil; și, cel mai important, te va face să nu uiți că atâta timp cât te înconjori de ceea ce-ți aduce un strop de liniște, iubire și bucurie, momentele mai puțin plăcute vor începe să se diminueze.





Experiențe, Suferință, Supraviețuire

   💔 Matt Haig descrie în această carte experiențele prin care a trecut, la vârsta de 24 de ani, atunci când a început să sufere de depresie și anxietate. Chiar și în prezent mai are unele atacuri de panică și simte o neputință generală, dar le face față mai repede fiindcă are în preajma lui persoane dragi, face ceea ce îi place și caută neîncetat un strop de bucurie și încredere.

   😔 Încă de mic copil se temea pentru orice lucru, nu putea să-și exprime foarte bine emoțiile și, în adolescență, avea probleme cu consumul de alcool și nu avea multă încredere în forțele proprii. Toate acestea adunate au dus la declanșarea anxietății și mai apoi la depresie. Și-a dorit chiar să moară, însă în ultimele momente a conștientizat că familia și iubita, Andrea, vor suferi și mai mult decât el. 





Ajutor, Progres, Schimbare

   👣 Astfel, ajutat în cea mai mare parte de Andrea, cea care i-a fost mereu aproape și care i-a devenit soție, a început încet-încet să depășească momentele dureroase prin care trecea: atacuri de panică, incapacitatea de a vorbi ori de a se deplasa, sentimentul de goliciune sufletească... Nu a fost deloc ușor, era uneori pe punctul de a se lăsa pentru totdeauna pradă emoțiilor negative, dar a progresat pe zi ce trece: într-o zi a putut merge singur afară, în altă zi a putut sta singur în casă pentru câteva ore, ori în altă zi a început să alerge, activitate care îl liniștea.




Redescoperire, Iubire, Viitor

   🌠 Cu trecerea timpului a descoperit și alte activități care îi aduceau bucurie și calm. Printre acestea se numără yoga, scrisul (prin operele sale își exprima metaforic durerea și adăuga metode de a trece peste aceste clipe), exprimarea prin viu grai a ceea ce a trăit, timpul petrecut cu familia (părinții și sora, soția și cei doi copii) ori micile lucruri care ne aduc zâmbetul pe buze (de exemplu răsăritul, muzica, picnicurile). 





Sfaturi, Încurajări, Empatie

   🙌🏻 Concomitent cu relatarea trecutului său, autorul a mai pus accentul și pe date statistice cutremurătoare privind numărul de persoane care, atât obișnuite, cât și cunoscute, suferă anual de depresie; cărțile pe care le-a citit și activitățile pe care le-a întreprins ce l-au ajutat să se simtă mai bine. De asemenea, Matt Haig a mai oferit: sfaturi privind comportamentul și îngrijirea date de persoanele care se află în apropierea celor care suferă de anxietate și/sau depresie; și, cel mai important, încurajări constante sub diverse forme, plus un capitol special numit
,,#motivesăiubeștiviața”, ce ne poate face pe oricare dintre noi, indiferent dacă ne-am mai confruntat sau nu cu trăiri dintre cele mai negative, să ne dăm seama și să nu uităm nicio clipă că există și fericire după ce furtuna a trecut, important fiind să nu încetăm să o căutăm.




   🌟 Câteva citate reprezentative:

💛 ,,Eu chiar cred asta cu adevărat pentru că, într-o anumită măsură, citind și scriind mi-am găsit un fel de salvare din întuneric. [...] Prin urmare, această carte își propune două lucruri: să diminueze stigmatizarea și - poate cea mai idealistă ambiție -, să încerce, și chiar să reușească, să-i convingă pe oameni că priveliștea cea mai frumoasă nu o vezi de la baza muntelui. [...] La capătul tunelului chiar se află o luminiță, indiferent dacă o putem sau nu vedea. Și acolo se află mai multe lucruri bune decât crezi și mai multe finaluri fericite. Uneori, doar uneori, cuvintele pot să elibereze.” (pg. 9)

💛 ,,Nu ești mai puțin bărbat sau mai puțin femeie sau mai puțin om dacă ai depresie [...] Așa că, ce este de făcut? Vorbește. Ascultă. Încurajează dialogul. Încurajează ascultarea.” (pg. 66)

💛 ,,[...] atunci iubirea - în cel mai bun moment al ei - e un mod de a recupera acele părți pierdute din noi înșine.” (pg. 108)

💛 ,,Aveam nevoie de cărți. Nu erau doar un bun de consum în acea perioadă a vieții mele. Erau o substanță adictivă de primă clasă. [...] Se spune că citești fie ca să evadezi, fie ca să te regăsești. Eu nu prea văd diferența. Ne găsim pe noi înșine prin evadare.” (pg. 120)

💛 ,,Se prea poate să fim prinși în propriile noastre minți, dar nu suntem prinși în sens fizic. Și a ne desprinde din locul fizic în care ne aflăm ne poate ajuta să ieșim și din starea noastră psihică nefericită. Mișcarea e antidotul inerției, până la urma urmei. Și ajută. Uneori. Doar uneori.” (pg. 132)

💛 ,,A fi calm a devenit un soi de act revoluționar. A fi fericit cu existența ta neîmbunătățită. A te simți confortabil cu propriul tău sine uman, dezordonat, nu e prielnic pentru afaceri.” (pg. 165)

💛 ,,Îmi doresc viața. Îmi doresc s-o citesc și s-o scriu și s-o simt și s-o trăiesc. Îmi doresc ca, pentru cât de mult timp e posibil în existența asta care ține cât ai clipi, să simt tot ce poate fi simțit.” (pg. 199)

💛 ,,Cu toții contăm, deoarece cu toții suntem vii. Așadar, bunătatea e un mod activ prin care putem vedea și simți că facem parte dintr-un peisaj mai vast. În cele din urmă, cu toții suntem același lucru. Suntem viață. Suntem conștiință. Așa că, simțindu-ne parte din umanitate, în loc să ne simțim entități izolate, ne simțim mai bine.” (pg. 205)




   Iată o mică parte din ceea ce se află între copertele cărții ,,Câteva motive să iubești viața”! O prețuiesc în primul rând pentru onestitatea în forma ei de netăgăduit și mai apoi fiindcă însuși Matt Haig este un exemplu de conștientizare a necesității de a te regăsi și de a supraviețui indiferent de circumstanțele în care te afli.
   Sper că v-a plăcut această minunăție și că veți pătrunde în universul ei! Lectură plăcută! ✨
   P.S.: Care sunt ale tale #motivesăiubeștiviața? 🌠

   📚 Cartea a apărut la 📝 Editura Nemira 📝 (anul apariției: 2018; număr pagini: 240; traducător: Cosmina Moroșan).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...