miercuri, 24 februarie 2021

RECENZIE - ,,Darul lui Jonas” de Lois Lowry

 RECENZIE

,,Darul lui Jonas” de Lois Lowry




   Iubesc această poveste! Totul te face să îți pui întrebări, să separi adevărul de minciună și să îți dorești să faci o schimbare în bine.

   Și aici cunoaștem un copil care se maturizează într-un timp foarte scurt. Odată ce descoperă adevăruri de o cruzime fără margini, și care sunt tratate cu indiferență deoarece atâta timp cât nu te încadrezi în tipare nu ai de ce să mai faci parte din lume, protagonistul decide să nu se mai ghideze după regulile impuse comunității. Astfel, lasă totul în urmă, salvează o viață omenească și caută un loc în care va putea fi în siguranță și, mai ales, un loc unde iubirea, bunătatea și frumusețea lucrurilor simple (precum culorile, muzica) sunt cele care guvernează.

   În plus, sunt de părere că intenția scriitoarei de a crea o lume distopică a fost aceea de a trage un semnal de alarmă. Indiferent de anul în care a fost scrisă cartea ori de anul în care este descoperită de cititori, atmosfera se va regăsi mereu în lume, într-o măsură mai mult sau mai puțin asemănătoare. Din acest motiv ar trebui să învățăm să facem diferența între ceea ce ne aduce cu adevărat împlinire, chiar dacă ne lovim pe drum și de obstacole, și ceea ce ne este impus pentru a ne fi, aparent, bine. Și, când simțim că ceva nu este în regulă, este vital să acționăm în numele corectitudinii, moralității și empatiei, deoarece o schimbare, indiferent cât este de mică sau mare, poate fi un imbold pentru a reveni la o existență normală, în care o aparentă perfecțiune va lăsa loc unicității, reușitelor și învățăturilor de pe urma greșelilor. ❤📖



Comunitate, Reguli, Supunere

 👦🏻 Jonas, un băiat de 11 ani, trăiește alături de unitatea sa familială într-o comunitate guvernată de reguli, în care nimeni nu are dreptul la opinie (căci alții îți dictează drumul în viață), și unde, mai puțin știut însă, ceea ce este inuman ia forma indiferenței și ceea ce nu se conformează tiparelor este înlăturat. Acesta, ca și ceilalți copii, aștepta cu nerăbdare împlinirea vârstei de 12 ani, moment care marca începerea pregătirii pentru viața de adult (alocarea de către Vârstnici a unei meserii atent alese pentru fiecare dintre ei).



Înzestrare, Meserie, Trecut

   ⏳ Timpul trece, și vine astfel mult doritul moment al Ceremoniei. Temător, dar și dornic să afle ce va face de acum încolo, Jonas își aștepta rândul, însă a avut neplăcuta surpriza de a rămâne la final, lucru care a fost special gândit deoarece ceea ce urma el să facă reprezenta cea mai importantă, chiar unică, meserie: aceea de Păstrător de Memorie. Această persoană va deține amintirile, și implicit înțelepciunea, tuturor celor din timpurile de demult și care, dacă ar fi existat în memoria membrilor comunității, ar fi provocat un adevărat haos.



Dezvăluiri, Schimbare, Speranță

   🌀 A doua zi, după finalul orelor, băiatul a mers la Casa Bătrânilor să-l întâlnească pe Dăruitor, Vârstnicul care urma să transmită amintirile sale către Jonas, noul Primitor. Din acea clipă au început să aibă loc în viața lui Jonas multe schimbări, atât frumoase cât și opusul, și a învățat că nu tot ce știa el este bun și adevărat. Iar când din ce în ce mai multe lucruri suspicioase se petreceau, și care au culminat cu descoperirea unor adevăruri, ascunse din dorința de a nu schimba ordinea impusă doar pentru binele oamenilor, băiatul realizează că nu mai poate locui acolo nicio clipă și că trebuie să facă măcar un lucru uman: îl salvează de la moarte pe micuțul Gabriel și pornesc spre necunoscut, ajungând după multe peripeții să se îndrepte spre locul pe care îl pot numi cu adevărat ,,acasă”.



   🌟 Câteva citate reprezentative: 

🍎 ,,Însă dintr-odată Jonas observase, urmărind din priviri traiectoria mărului prin aer, că fructul - și aici intervenea partea pe care nu putuse s-o priceapă - se schimbase. Doar pentru o clipă.” (pg. 33)

🍎 ,,Pentru prima dată în doisprezece ani de viață, Jonas se simți izolat și diferit. Își aminti ce-i spusese Vârstnica-Șefă: că avea să se pregătească singur și departe de ceilalți.” (pg. 73)

🍎 ,,Acasă la Jonas se găseau cuvenitele volume de interes general pe care le avea fiecare gospodărie [...] Însă pereții acestei încăperi erau acoperiți în întregime de biblioteci ticsite, care ajungeau până-n tavan.” (pg. 83)

🍎 ,,- Așa au ales oamenii noștri, au preferat să treacă la Uniform. Înainte de mine, înainte de cei de dinaintea mea, întorcându-ne mult în timp. Am renunțat la culori când am renunțat la strălucirea soarelui și-am lichidat diferențele.” (pg. 104)

🍎 ,,- Dacă toate sunt la fel, atunci înseamnă că nu există opțiuni! Vreau să mă trezesc dimineața și să decid asupra lucrurilor!” (pg. 106)

🍎 ,,- Aici este viața mea. [...] Aici, în ființa mea. Unde sunt amintirile.” (pg. 113)

🍎 ,,- Lucrurile ar putea să se schimbe, Gabe, continuă Jonas. Ar putea să arate altfel. Nu știu cum, dar trebuie să existe o cale prin care să nu mai fie așa.” (pg. 138)

🍎 ,,Însă știa că nu mai putea să se-ntoarcă în lumea fără sentimente în care trăise atâta amar de vreme.” (pg. 140)

🍎 ,,Când ai amintiri, partea cea mai grea nu e durerea. E singurătatea. Amintirile trebuie împărtășite.” (pg. 166)

🍎 ,,Toate acestea erau lucruri noi pentru Jonas. După o viață de Monotonie și previzibil, era înfiorat de surprizele care-l așteptau după fiecare cotitură a drumului.” (pg. 184)

🍎 ,,La vale, tot mai la vale, din ce în ce mai repede. Deodată, Jonas înțelese cu siguranță și cu bucurie că undeva mai jos, în fața lor, îl așteptau; și că-l așteptau și pe copil.” (pg. 192)



   Aceasta a fost, în linii mari pentru că nu am vrut să vă dezvălui chiar tot, povestea scrisă de Lois Lowry (prima dintr-o serie de patru). Sper că v-am adus un strop de inspirație, curaj și speranță! 

   Vă recomand cu toată inima să pătrundeți în acest univers din care aveți multe lucruri de învățat și care sigur o să vă dea imboldul necesar pentru a face schimbări în bine! Lectură plăcută! ✨

   P.S.1: Vă recomand să vedeți și filmul omonim inspirat din această poveste! ❤🎬

   P.S.2: Urmează cât de curând să împărtășesc cu voi și gândurile despre al doilea roman din serie, ,,Făuritoarea de albastru”, care o să vă introducă într-un cu totul alt univers din care însă nu va lipsi atmosfera distopică și totuși plină de speranță! 💙📖

   📚 Cartea a apărut la 📝 Editura YoungArt 📝 (anul apariției: 2017; număr pagini: 216; traducător: Radu Paraschivescu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...