marți, 23 februarie 2021

RECENZIE ~ ,,Copilul E” de Steve Tasane

 RECENZIE

,,Copilul E” de Steve Tasane




   Această povestioară, inspirată din evenimente reale, îți atinge sufletul în cel mai profund mod. 🖤📖

   Să fii martor la suferința, lipsurile și indiferența umană sunt trăiri greu de uitat. Dar să le trăiești pe propria piele sunt aproape de neimaginat de dureroase. 

   În condiții inumane de trai, având în vedere faptul că acțiunea se petrece în zilele noastre (fără casă, familie, acte care să le asigure libertatea; procurare rară a alimentelor și nedistribuirea lor către toți care au nevoie), cu un trecut pe care cu greu îl poți uita și un viitor incert, așa trăiesc copiii și adulții refugiați, în Tabără, după ce războiul și luptele le-au răpit tot ce aveau mai drag.

   Ceea ce m-a uimit, și totodată durut, a fost să observ maturitatea copiilor. Aceștia, singuri pe lume, lipsiți până și de minimul de resurse necesare supraviețuirii: au reușit să rămână uniți; nu au renunțat la a căuta și găsi măcar o mică parte din confortul unei vieți într-o tabără de refugiați; și, cel mai important, nu au recurs nicio clipă la fapte violente, dimpotrivă, au încercat să aplaneze orice conflict iscat. O astfel de schimbare în comportamentul și traiul obișnuit ar fi putut să cauzeze tot ce este mai rău în viețile lor, însă nu a fost așa: consider că toate suferințele și neajunsurile i-au motivat să continuie să lupte pentru a trăi, iar puritatea sufletelor lor i-a menținut aproape unii de alții.

 


Război, Pierderi, Refugiu

   ⚔ Cei care predomină în Tabără sunt copiii, al căror nume este reprezentat de o literă din alfabet (E, I, U etc.). După ce războiul le-a răpit tot - de la casă până la familie, aceștia au fost aduși în Tabără fie de soldați, fie au ajuns singuri. Pe drum însă, și-au pierdut ori le-au fost furate puținele lucrușoare pe care le aveau cu ei, inclusiv actele care le dovedeau libertatea. Fără acestea, numite în Tabără ,,Cărți de Viață”, ei nu puteau părăsi locul. Astfel, copilașii au rămas acolo și au nutrit speranța că, într-o zi, vor trăi din nou mai bine.

   👦🏻 În această situație se regăsește copilul E, băiețelul care povestește cele întâmplate. Aflăm despre el că are 10 ani și că unchiul lui l-a urcat într-o barcă, iar de acolo a ajuns în Tabără. Ca toți ceilalți, i-a fost ucisă familia și pe drumul spre o aparentă salvare i-a fost furat tot ce avea cu el, inclusiv actele, fără de care soldații nu lăsau pe nimeni să părăsească zona. 



Supraviețuire, Prietenie, Joacă

   🍞 Astfel, E a învățat să se descurce pe cont propriu. Singurul lucru frumos era că îi avea aproape pe frații I și U (I - o fetiță apropiată vârstei lui și U - un băiețel mai mic decât E cu câțiva ani). Toți trei locuiau într-o căscioară dărăpănată și își procurau hrana: fie de pe jos (resturile rămase), fie din gunoaiele soldaților; și, în zilele bune, de la Charity (doamna voluntar care avea în grijă în autobuzul cu femei și copii). Aproape în fiecare zi explorau tăbăra și se jucau, încercând să uite de durerea și neputința pe care le trăiau. 

   🎨 Totodată, îi descoperim și pe R (o tânără care încearcă aproape încontinuu să se elibereze de viața din Tabără) și pe B (un băiețel de aproape trei ani care s-a apropiat într-o zi de E, I și U iar de atunci a rămas cu ei). Și, încercând să le aducă zâmbetul pe buze prietenilor lui, E le dăruiește fiecăruia o figurină mică de plastic pe care le-a putut picta în timpul lucrului la o nouă clădire din Tabără, plus frunzele pictate de el care au luat forma Cărților de Viață.



Schimbare, Căutare, Speranță

   🏗 Și, când totul părea să decurgă bine, un eveniment despre care se știa că urma să aibă loc s-a petrecut mai repede: relocarea, echivalentă cu distrugerea Taberei în vederea modernizării acesteia. Ceea ce însă nu era luat în calcul era reprezentat de nepăsarea privind pierderea vieților omenești, care era inevitabilă în lupta iscată între soldați și refugiați. 

   🚌 Cu ultimele puteri, E, I, U și R s-au putut salva, urcând în autobuzul lui Charity, însă B nu era de găsit. Aproape imediat au început căutările, copiii au lipit afișe cu întrebarea ,,L-ați văzut pe copilul B?”. Apoi au mers prin toate locurile în care ar fi putut să-l găsească pe micuț, însă nu l-au găsit. Așadar, E și Charity au mai avut doar o ultimă șansă: au hotărât să părăsească Tabăra și să meargă pe drumul indicat de Omul Sandală, cel care le-a spus că l-a văzut pe B luând-o drept înainte, la fel cum simțea și E că ar fi făcut micuțul.


   🌟 Câteva citate care reprezentative:

🖤 ,,Nu o să-ți spun povestea trecutului meu. O să-ți spun povestea vieții mele de acum, de aici, din Tabără, începând de azi. Din a zecea mea zi de naștere”. (pg. 4)

🖤 ,,Ai nevoie de pașaport dacă vrei să treci prin vamă dintr-o țară în alta. [...] Întreaga ta viață, pe mai multe foi de hârtie, legate între ele într-o singură carte importantă - Cartea ta de Viață.” (pg. 33)

🖤 ,,Dacă nimeni nu ne va asculta poveștile, nu vom scăpa niciodată din acest loc. Nu o să ne găsim niciodată o nouă casă. Nu o să avem niciodată povești noi și nu o să ne putem trăi viața.” (pg. 34)

🖤 ,,O să folosesc pana, zeama de la coacăze și frunzele ca să fac Cărți de Viață pentru noi toți.” (pg. 107)

🖤 ,,În timp ce lumea se juca așa cu frunzele, mă uitam la toate frunzele din toți ceilalți copaci și mă gândeam că o frunză e ca o inimă care a fost sucită și răsucită ba pe o parte, ba pe cealaltă, vreme îndelungată. O inimă ferfenițită: ♡. Eram mulțumit de mine. Eram fericit. M-am simțit puțin ca acasă.” (pg. 113)

🖤 ,,- B ar merge întotdeauna înainte.

       Și asta facem. Mergem înainte. Pentru B. 

       Vom merge înainte.” (pg. 155)




   Iată cărticica scrisă de Steve Tasane, inspirată din evenimente reale. Indiferent că sunteți sau nu familiriaziți cu acest subiect, sunt sigură că această poveste o să vă atingă o coardă sensibilă și o să vă facă să vă doriți să faceți o schimbare în bine (dacă nu asupra lumii, măcar asupra voastră). 

   Astfel, vă doresc lectură plăcută! Și, chiar dacă o să lăcrimați pe parcursul lecturii, vă asigur că nu veți regreta că ați luat parte la evenimentele relatate în acest roman. ✨

   📚 Cartea a apărut la 📝 Epica Publishing House 📝 (anul apariției: 2019; număr pagini: 160; traducători: Catinca și Dan Doboș).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...