duminică, 14 noiembrie 2021

RECENZIE ~ „Să ne vedem cu bine în Havana” de Chanel Cleeton

RECENZIE ~ „Să ne vedem cu bine în Havana” de Chanel Cleeton





~ Despre carte ~

📚 Editura: Univers
📚Statut: Volum de sine stătător (*poate fi citit și individual, dar face parte dintr-o serie ale căror personaje principale sunt femeile din familia Perez; celelalte volume se numesc "When We Left Cuba", "The Last Train to Key West", "The Most Beautiful Girl in Cuba")
📚 Nr. pagini: 384
📚 Vârsta: 14+
📚 Gen literar: Historical Fiction, Drama, Romance
📚 Rating: 5/5⭐



~ Recenzie ~

💛Am adorat poveștile celor două protagoniste, bunică și nepoată. Elisa, pe când era doar o adolescentă, a fost nevoită să își părăsească țara și amintirea persoanei mult iubite atunci când Fidel Castro a venit la putere în 1958. Refugiată alături de familie în Florida, și-a reclădit viața însă în suflet i-a rămas dorința de a mai păși încă o dată pe pământul din Havana. 

🌅De cealaltă parte, în prezent, mai exact după aproape 60 de ani, situația din Cuba nu este cu mult mai prielnică, dar acest lucru nu o va opri pe Marisol, nepoata Elisei, din a-și îndeplini visul. Aceasta a vrut dintotdeauna să ajungă în țara bunicii ei pentru a descoperi măcar o mică parte din frumusețea pe care a cunoscut-o prin prisma poveștilor pe care le auzea când era mică despre oamenii buni și prietenoși, clădirile viu colorate, mâncarea nemaipomenit de bună și petrecerile de vis. 

🇨🇺 În timpul guvernării comuniste a lui Fidel Castro oamenii au suferit enorm, însă nu au renunțat nicio clipă la speranța că poate într-o bună zi nesiguranța și teama vor dispărea. Și, mai presus de orice, își doreau să îi poată revedea cu bine înapoi în Havana pe cei dragi lor care, pentru a se salva, au fost nevoiți sa își părăsească țara. Dar, indiferent de partea cărui țărm se regăseau, cubanezii știau că trebuie să lupți pentru ceea ce iubești, chiar dacă asta însemna să te supui stilului dur de trai. 

🌠Cel mai mult la acest roman mi-a plăcut să descopăr evoluția Elisei, precum și trăirile lui Marisol. În ceea ce o privește pe Elisa, aceasta a simțit de multe ori că în orice clipă ar putea pierde totul, așa că a decis să prindă mai mult curaj, să se încreadă în dragoste, care poate schimba totul, și să nu se lase doborâtă de pierderile suferite. Astfel, a continuat să lupte pentru ca destinul ei și al familiei sale să nu se oprească odată cu părăsirea țării natale. 

🌟Iar în cazul lui Marisol, curiozitatea, încăpățânarea și dorința de a face o schimbare în mai bine au fost definitorii pentru evoluția sa. Odată ajunsă în Cuba a avut parte de multe obstacole, a fost privită ca o străină, și a trebuit să ia niște alegeri puțin spus dificile. Dar, având o în vedere necesitatea arzătoare de a-și duce la capăt misiunea și descoperind totodată spontaneitatea frumoasă a iubirii, Marisol a învățat că unele lucruri pot și trebuie să se schimbe, iar altele pot doar să se apropie de normalitate.

❤📖 Vă recomand acest roman tuturor! Sunt sigură că o să fiți fermecați de frumusețea de odinioară a orașului cubanez, și în același timp motivați să luptați pentru ceea ce este moral. 




~ Citate preferate ~

🌇 „Ca exilați, speranța aceea e gravată în sufletele noastre, învățată de la naștere... Să ne vedem cu bine în Havana este urarea din care nu ne oprim pentru că visul nu devine realitate.”

🌇 „Uneori, cel mai curajos lucru pe care-l poți face e să decizi să pleci când nu mai e înțelept să rămâi.”

🌇  fii cubanez înseamnă să fii mândru – este cel mai important, dar și cel mai cumplit blestem, deopotrivă. Nu slujim regi, nu plecăm capul, ne purtăm necazurile în spinare de parcă nici n-ar conta. Există o artă, o artă a purtării ca și cum totul ar fi lipsit de efort, ca și cum lumea noastră ar fi aurită, când realitatea este că genunchii de sub rochia de mătase ți se clatină sub povară. Suntem mătase și dantelă, iar dedesubt, oțel.

🌇 „Havana este romantică și idilică, deși dovezile contrariului sunt peste tot. Poate că să fii cubanez este ca o sabie cu două tăișuri: suntem totodată realiști pragmatici și visători pasionați.”

🌇 „Viața e prea scurtă să fii precaută, Marisol, să fii cuminte, să faci ce se așteaptă de la tine, nu să-ți urmezi inima. Uită-te la noi. Azi aveam totul, a doua zi zăcea ca un castel de nisip lovit cu piciorul. Nu se știe niciodată ce îți rezervă viața.

🌇 „Când ești tânăr, viața pare să pună punct când este doar o virgulă. Nu știi niciodată ce urmează și asta e frumusețea vieții. Dacă s-ar întâmpla totul așa cum ne dorim, așa cum plănuim, am rata cele mai bune părți, plăcerile neașteptate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...