joi, 14 ianuarie 2021

RECENZIE ~ ,,O zi de decembrie” de Josie Silver

 RECENZIE

,,O zi de decembrie” de Josie Silver




   Iubesc această carte! Am simțit că fac și eu parte din universul ei, că pot simți ce au simțit cei doi protagoniști, Laurie și Jack, și că, cel mai de seamă, pot învăța de pe urma poveștii lor.
   Acțiunea se petrece în decurs de 10 ani și este presărată cu numeroase momente frumoase, decisive, amuzante, triste și pline de speranță. Când Laurie și Jack s-au văzut pentru prima oară, ea în autobuz și el în stație, a fost dragoste la prima vedere și dorință de a se reîntâlni. Iar când acest lucru s-a întâmplat la un an distanță, Jack era iubitul lui Sarah, cea mai bună prietenă a lui Laurie. Astfel, poveștile lor au trebuit să aștepte pentru a se împleti într-una singură.
   Ce mi-a plăcut cel mai mult la această minunăție a fost faptul că mi-a dat sentimentul că iubirea adevărată nu este un mit, ci se poate trăi alături de persoana respectivă. Trebuie însă ținut cont și de diversele circumstanțe care pot interveni în calea împlinirii acesteia (cum ar fi sacrificiile, compromisurile, luat totul de la zero), dar, dacă dragostea este mai presus de orice, acestea pot fi depășite și acceptate. 💓📖




Întâmplare, Căutare, Neșansă

   🚌 Într-o după-amiază de decembrie, Laurie, o englezoaică de 20 și puțin de ani, obosită de la serviciu, ia autobuzul și se îndreaptă spre apartamentul pe care îl împarte cu cea mai bună prietenă din facultate, Sarah. Oprită în stație, se uită pe fereastră și întâlnește privirea unui tânăr de vârstă cu ea, moment în care simte dragoste la prima vedere. Își zâmbesc, dar niciunul nu face nicio mișcare: Laurie nu coboară din autobuz, iar tânărul dă semn că s-ar urca, dar autobuzul pleacă din stație. De atunci, Laurie și-a propus să-l găsească pe misteriosul băiat.

   🎄 Dorința i se îndeplinește după un an de zile, însă nu este așa cum și-a dorit: ajunge să-l cunoască pe băiat, pe care îl cheamă Jack, la petrecerea organizată cu ocazia Crăciunului, ca fiind nimeni altul decât iubitul prietenei ei, Sarah. Niciunul din ei nu îi spune celuilalt că s-au recunoscut din acea zi din urmă cu un an, căci Jack și-ar fi distrus relația cu Sarah, iar Laurie nu putea concepe ideea de a o răni pe cea mai bună prietenă.




Prietenie, Reușite, Incertitudine

   ⏳ Cei doi ajung să se cunoască puțin, devin prieteni, însă nu dau semne că vor să fie împreună, chiar dacă Jack o sărută, o singură dată, pe Laurie. Cu trecerea anilor, fiecare este preocupat cu serviciul și persoanele dragi lor. Laurie își găsește o nouă slujbă la o revistă cunoscută, călătorește în Thailanda acolo unde îl cunoaște pe Oscar, petrece mai mult timp cu familia ei și ține legătura cu Sarah și Jack. De cealaltă parte, Jack se descurcă foarte bine la postul de radio unde lucrează, însă simte, chiar dacă își dă seama mai târziu, că nu mai ține atât de mult la Sarah, mai ales și după ce este implicat într-un accident grav.




Noutate, Destrămare, Uniune

   💔 Chiar dacă își revine, Jack nu se simte în apele sale fiindcă și-a pierdut postul odată cu accidentul, se distanțează și mai mult față de Sarah și nu are o comunicare eficientă nici cu Laurie, din cauză că iubitul acesteia este Oscar, tânărul bancher pe care Laurie l-a cunoscut în Thailanda. Și, în mod inevitabil, au loc două evenimente: Laurie acceptă în final, doar puțin cu inima strânsă, cererea în căsătorie a lui Oscar; iar Sarah și Jack se despart și acceptă să rămână prieteni, aceasta din urmă mărturisindu-i că începuse să țină la Luke, cel care a fost martor la accidentul lui Jack, găsindu-i acestuia telefonul și înștiințând-o.




Începuturi, Suferință, Speranță

   💥 Astfel, Sarah și Luke decid să dea o șansă relației lor care evoluează minunat; Jack are o nouă iubită; iar Laurie se simte fericită alături de Oscar. Totul părea să fie foarte frumos, cei trei rămânând prieteni, dar universul a decis parcă să îi mai pună la niște încercări. Înainte de ceremonia religioasă, Laurie îi mărturisește lui Sarah că Jack era băiatul de care s-a îndrăgostit în stația de autobuz, iar aceasta simțindu-se trădată, nu a mai luat legătura cu Laurie decât după un an, atunci când s-au împăcat și Laurie a felicitat-o cu lacrimi în ochi după ce aceasta i-a spus că se mută cu Luke în Australia, țara lui natală. Laurie este bulversată de moartea tatălui ei și, ca și cum nu putea să fie mai rău de atât, divorțează de Oscar fiindcă nu se poate muta în Belgia, acolo unde el urma să rămână definitiv cu serviciul. Iar Jack se desparte de iubita lui, Amanda, deoarece știa că nu o iubește atât de mult încât să o ceară în căsătorie.




Regăsire, Iubire, Viitor

   💑 Dar, cum poveștile de dragoste au un final fericit, Laurie îi face o surpriză lui Jack și vine în Edinburgh, acolo unde el lucra la radio. Fiind așadar unul lângă celălalt, se simt împăcați și din ce în ce mai bucuroși că povestea lor de dragoste, aparent la prima vedere, poate acum să înflorească, mai ales că nimeni și nimic nu mai este împotriva lor.



   Iată minunăția scrisă de Josie Silver, ,,O zi de decembrie”! Sper să vă aducă și vouă fericire și, mai ales, să vă umple inimile de iubire!
Lectură plăcută! ✨

   📚 Cartea a apărut la 📝 Editura Nemira 📝 (anul apariției: 2018; număr pagini: 424; traducător: Lidia Dumitru).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue

  RECENZIE ~ „10 Dance” (vol. 7), scris și ilustrat de Satoh Inoue ~ Despre carte ~ 📚 Editura:  Kodansha 📚 Achiziționare:  Manga Cărtureșt...